Thumbnail


De kans dat je meningokokkenziekte krijgt is heel klein. Op dit moment krijgt in Nederland 1 op de miljoen mensen per maand deze ziekte. Omdat meningokokkenziekte wel ernstig is, ontvangen veel jongeren in 2018 of 2019 een uitnodiging voor vaccinatie. Ontvang je geen uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte? Hier lees je wie er wel en wie er geen uitnodiging ontvangt, en waarom dit zo is. Daarnaast lees je wat je kunt doen als je toch een prik tegen meningokokkenziekte wilt halen. Het is wel goed om te weten dat de beschikbaarheid van het vaccin tegen meningokokken wisselt. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om een prik te krijgen als je geen uitnodiging ontvangt.

Wie krijgt een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte?

Je hebt eind 2018 een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte ontvangen, als je dit jaar tussen 1 mei en 31 december 14 jaar bent geworden. Als je in 2005 bent geboren, krijg je een uitnodiging in het voorjaar van 2019. Ook als je tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004 bent geboren, krijg je in het voorjaar van 2019 een uitnodiging voor een prik. Je krijgt je uitnodiging altijd per post. Eind 2019 heeft iedereen die 14 t/m 18 jaar oud is, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad.

Ik wil mij/mijn kind toch graag laten vaccineren tegen meningokokken ACWY. Kan dat?

Als je (kind) niet in bovengenoemde leeftijdsgroep valt, krijgt het geen uitnodiging voor een meningokokkenvaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. De kans dat iemand in Nederland Meningokokken W ziekte krijgt, is ontzettend klein. Het is nog steeds een zeldzame ziekte. Door de komende tijd de jongeren tussen 14 en 18 jaar te vaccineren, wordt de kans voor álle mensen in Nederland om de ziekte te krijgen nóg kleiner. Om de toename van Meningokokken W-infecties te stoppen, is het op dit moment niet nodig om anderen met spoed te vaccineren. Als je je kind (of jezelf) desondanks toch wil laten vaccineren, dan kun je dat bespreken met je huisarts of bij een vaccinatiecentrum van bijvoorbeeld de GGD. Sommige vaccinatiecentra van GGDGemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst-en bieden het vaccin aan, andere niet of beperkt. De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost via de apotheek ongeveer 60 tot 80 euro. Hier kunnen nog kosten voor het consult bij komen.

Nota Bene: de beschikbaarheid van meningokokken ACWY-vaccin wisselt; soms is er weinig vaccin beschikbaar. Het is dus niet zeker dat het altijd lukt om je (kind) op eigen initiatief te laten vaccineren.

Heb je onlangs de prik tegen meningokokken al gehaald?

Behoor je niet tot de groep die dit jaar wordt uitgenodigd, maar heb je de prik op eigen initiatief al gehaald? Laat het dan weten aan het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. We registreren de vaccinatie dan en je voorkomt hiermee dat je herinneringen krijgt. Je kunt je vaccinatie doorgeven per mail of per telefoon.
Woon je in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland of Flevoland? Bel dan met (088) 6788950 of mail naar dvpnoordoost@rivm.nl
Woon je in Utrecht, Noord-Holland of Zuid-Holland? Bel dan met (088) 6788930 of mail naar dvpwest@rivm.nl
Woon je in Noord-Brabant, Limburg of Zeeland? Bel dan met (088) 6788940 of mail naar dvpzuid@rivm.nl 

Waarom krijgen niet alle kinderen een uitnodiging voor een prik?

Uit onderzoek blijkt dat een prik tegen meningokokken voor kinderen van 14 maanden en jongeren de beste manier is om te voorkomen dat meningokokkenziekte in Nederland toeneemt. Jongeren spelen een grote rol in het verspreiden van meningokokken. Waarschijnlijk komt dit doordat jongeren meer sociale contacten hebben. Daarom hebben zij een grotere kans om besmet te worden en de bacterie onbewust zelf te verspreiden. Door tieners te vaccineren, wordt het snelst resultaat geboekt in het terugdringen van de verspreiding. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd worden nauwelijks ziektegevallen vastgesteld. Zeer jonge kinderen spelen ook nauwelijks een rol in de verspreiding.